Към съдържанието


Съобщение

Присъединете се в официалната FACEBOOK група на СКУТЕР КЛУБ БЪЛГАРИЯ- ТУК
Присъединете се в групата само за покупка и продажба на скутери и части във FACEBOOK - ТУК

Карането в дъжд - за да не ни изненада есента


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1

  • Guests

Публикувано 29 October 2009 - 03:47

Повечето мотористи свикват да карат на дъжд случайно. Да, звучи странно, но е факт. Палим любимата машина и караме цял ден, слънцето пече, но изведнъж осъзнаваме, че ще помиришем мокрия асфалт за пръв път, независимо искаме или не. А ето, че есенните дни чукат на вратата, лятото отминава и е почти невъзможно да не се сблъскаме с таква ситуация.

Някои ездачи никога не карат на дъжд през първата година от живота си на две колела. Плахи на втората година, търпеливо чакат третата вече по-уверени, а на четвъртата година питат – „Какъв дъжд?”.

Предлагаме ви полезни съвети за каране в дъжд, независимо дали сте новобранци и никога не сте стъпвали на мокър път, по-напреднали или ветерани, които вече така са свикнали с юздите на железния кон, че не мислят за опасностите.

Маркировка – кръстовищата могат да са опасни за мотористите, особено ако завивате наляво или надясно и пресичате маркировката под ъгъл. Намалете повече от обикновено, по-добре направете завои на 90 градуса, отколкото да се накланяте.

Немаркиран път е опасен. Докато не направят всички улички, булеварди и магистрали с правилна маркировка, вие сте този, който държи съдбата в ръцете си.

Повърхност – много обществени и частни паркинги са застлани с полиран бетон. Мокрото влизане в местния мол може да ви свали на земята за секунда. Отново карайте бавно и изправени, и не позволявайте на бетона да ви ухапе.

Гумата – ако сте учени, че ще спестите пари като си купите дълготрайни гуми, помислете пак. Такива гуми обикновено не са лепкави и имат по-малко сцепление, когато завали. Следващия път, когато сменяте гумите си, потърсете „най-лепкавите”, които ще ви пазят по време на мокро пътешествие.

Стомана – шахтите са враг № 1 заедно с релсите. Минаването през тях, особено на завой може да доведе до неприятности. Избягвайте такива места или дръжте моторът изправен, докато минавате бавно през тях.

Релсите имат лошия навик да изникват след завой и може още да сте наклонени, когато ги достигнете. Оглеждайте се за знаци (макар че в България рядко са обозначавани), забавете и преминете.

Решетъчни мостове или метални плочи са лоша среща в дъжда. Преценете от къде точно да минете, забавете и не предприемайте ненужни танцови стъпки, като да преминете в другото платното.

Водата – локви и ями – нужен е само един път, за да разберете какво е усещането. Минавате през локва и вече след като е твърде късно разбирате, че сте минали през яма, която иска да ви запрати в подземния свят по-болезнено, отколкото самата смърт да ви налага с косата си. Ако е възможно ги избягвайте. Внимавайте и предвиждайте пътя, по който да минете възможно най-рано. Възстановяването от подобно неприятно събуждане не винаги е лесно. Ако мислите, че сте изморени, по-добре отбийте и починете за няколко минути.

Маслото – то е навсякъде и е много измамно. Онези малки червени и сини дъги на пътя означават опасност. Карайте бавно и само напред. Ако сте хванали първия сериозен дъжд, а след него последват няколко слънчеви и сухи дни помнете, че пътищата са покрити с много масло и боклуци, които ще се отмият едва след час, след като е започнало да вали. Спрете за кафенце някъде на топло.


scooterhouse.net0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни