Към съдържанието


Съобщение

Присъединете се в официалната FACEBOOK група на СКУТЕР КЛУБ БЪЛГАРИЯ- ТУК
Присъединете се в групата само за покупка и продажба на скутери и части във FACEBOOK - ТУК

Тест Derbi GP1 250i Racing


 • Please log in to reply
1 отговор на тази тема

#1 IVELIN

IVELIN

  Admin

 • Администратор
 • 3939 Мнения:
 • Телефонен номер:0894236363
 • МестонахождениеСофия
 • Скутер:TMAX

Публикувано 27 February 2011 - 17:13

Час пик......и 27 минути от Орлов мост до Копитото

31.08.2010

Публикувано изображение

Много пъти съм си мечтал да съчетая мощността и динамичните характеристики на големия мотоциклет с маневреността и автоматичната трансмисия на малкия скутер. Естествено, става въпрос за създаване на почти идеално превозно средство за града. Испанският производител Derbi почти го е постигнал с модела си GP1 250i.
Марката има над 85-годишни традиции в производството на малки и пъргави двуколесни, но от известно време насам е собственост на италианския гигант Рiaggio group. Това й дава редица предимства като например по-ниските разходи за развойна дейност, ползване на огромния научен потенциал на концерна и... отличните двигатели като Quasar 250. В същото време запазва марковата си идентичност и се отличава от общата маса скутери. Ако импровизирам - с Derbi GP1 купувате скутер, карате мотоциклет и сте собственик и на двете. Е, може и да не се съгласите, но да караме подред.

Публикувано изображение

Погледната отдалече, машината притежава всички характеристики на съвременен градски скутер – сравнително малки колела, не големи размери, типичната седалка с две нива и сгъващи се степенки за втори човек. Всичко е направено изискано, с вкус. Общият силует е оформен от отделни триъгълни елементи – на предните фарове, на страничните обтекатели, отзад. Комбинацията от специфично червено и черни алуминиеви колела подчертава спортното излъчване. Нещо като Ferrari в класа на скутерите. Приближаваме още малко и моторчето разкрива другото си лице. За разлика от други “табуретки”, тук има какво да се “стисне” между краката. Подобно на нейкид мотоциклетите се забелязва двойна периметрична рама от лек алуминий. А спирачките? Това може би е единствения или един от малкото скутери, които се предлагат с радиално разположени спирачни апарати – 4-бутални отпред и 2-бутални отзад. Да не пропуснем и обърнатата телескопична вилка с диаметър на тръбите 35 мм.

Публикувано изображение

Докосваме се до GP1 и отново откриваме типичните елементи на малките машини – голямо пространство под седалката, където с лекота се побира предпазна каска “open face”, малка жабка със заключване и две още по-малки пространства за съхранение на полезни дребни предмети. Те не се заключват, но са покрити с гумени капаци и така предпазват вещите от намокряне при дъжд. Не е пропуснат и куплунг с напрежение 12V, където може да зареждате мобилния си телефон или, както правят по Средиземноморието, да включват в него отопляемо платнище през студените месеци. Под седалката се намира и гърловината на резервоара, който с обема си от 11 л гарантира над 300 км градски забавления. По този начин масата на машината е централизирана, а центърът й е свален по-ниско, с което се осигурява по-балансирана и стабилна езда. Ауспухът на модела, който ще караме, е заменен с друг, “по-отворен”, който добавя още малко мощност. Иначе всичко е стандарт. Разгледал съм методично подробностите, въпреки нетърпението да се впусна по градските артерии. Още повече, че край езерото “Ариана” вече ме чакат за фотосесията.

Публикувано изображение

Завъртам контактния ключ и проследявам как, подобно на сериозните машини, електронните системи се тестват сами. Стрелката на оборотомера се качва до зоната на червеното и се успокоява отново на нулата. Цифровият дисплей показва изминатия пробег, часа, наличното гориво. Една скоба - по-късно видях как при достигане на горивото до ниво “резерва” дисплеят започна да отброява наново километрите, които изминавам с остатъка от горивото. Но да тръгваме, защото не е добре да ни чакат и то в такава канска жега. Натискам бутона и електрическият стартер отзивчиво пали двигателя. Оборотите са малко над две хиляди, но ми казаха, че след достигане на стандартна работна температура ще паднат до нормалното ниво. Така и стана. Сега свалям скутера от тротоара и яхвам приятната седалка. Задната част е вдигната и служи за допълнителна опора на водача, но е твърде малка и едва ли е най-удобното място за возене на спътник. Вероятно защото моторчето е направено повече, за да задоволи егоистичното удоволствие от спортни изживявания само на един. Приятно съм изненадан от тягата при по-рязко отваряне на газта. Машинката, сякаш като отвързана, се втурва напред и едва не я прескачам при по-острото натискане на предната спирачка. Свиквам бързо и на следващия светофар вече си припявам “Кой сега е №1?”. Въпросът е риторичен. Естествено, че аз.

Публикувано изображение

За 6-7 минути се озовавам от “Дървеница” на паркинга зад стадион “Васил Левски”. От там избутвам тежащия 139 кг скутер до обсипаното с цветя кафене край езерото, за да не предизвиквам паника у разхождащите децата си безброй майки. Приключваме със снимките под любопитните и дори тук-там откровено завистливи погледи на околните и решавам да направя поредния експеримент.
Часът е малко след шест. Час пик. Излизам на булеварда в посока НДК и попадам в средата на две безкрайни редици, бълващи непоносима жега коли. И автобуси. Имам късмет. Шофьорите са добронамерени и един по един ми правят път, доколкото могат. Ето че стигам до светофара на “Графа”, точно когато светва зелено. Газ – и вече съм десетина метра пред колоната. Упражнението се повтаря и на следващите светофари. Един, втори, трети... Оставил съм зад гърба си последния на “Тодор Каблешков” и поемам нагоре към Бояна. След минути кварталът остава зад мен, а аз започвам да се забавлявам по пътя към “Копитото”. Скутерът се държи много добре, позволява да вземаш завоите с оптимален страничен наклон, без от това да страда скоростта. Нали не си мислите, че развивам шеметни скорости? Напротив, движа се в рамките на разрешените 50 – 70 км/ч и затова с учудване констатирам, че до телевизионната кула на “Копитото” съм спрял хронометъра на 27 минути. От “пъпа” на София – Орлов мост, през най-голямото задръстване. Как да не се влюбиш в малкия разбойник!

Публикувано изображение

На връщане криввам по околовръстното към “Дървеница” и използвам празната лента пред мен, за да подам малко повече газ. И защо? Само за да се убедя, че на дисплея скоростта с лекота вече се отчита от трицифрено число. Укротявам темпото и, докато се прибирам, си представям как вече съм решил транспортните си проблеми в София.
Derbi GP1 с 250-кубиковия си двигател е идеалното средство за движение из града. За по-леки хора същата работа би могъл да върши и GP1 със 125 куб. см. Пъргав, икономичен и много маневрен. Но ще изчакам до догодина. Сега сезонът вече преваля, а дотогава със сигурност толерантните шофьори ще станат повече. Дали?

Технически характеристики:

Двигател:
едноцилиндров, четиритактов, 4 клапана Euro 3

Диам. и ход на бут.:
72 x 60 мм

Работен обем:
244,29 куб. см

Горивна система:
електрически инжекцион

Охлаждане:
водно

Стартер:
електрически

Степен на сгъстяване:
11,5:1

Гориво:
безоловен бензин, мин. H95

Мазане:
маслена помпа

Запалване:
електронно CDI

Трансмисия:
''Twist and Go" автоматичен съединител и безстепенна многоскоростна предавка CVT

Рама:
алуминиева

Предно окачване:
Ø35 мм вилка с двойнодействащи хидравлични амортисьори 90 мм ход.

Задно окачване:
хидравлични двойнодействащи амортесьори с регулируема пружина 75 мм ход

Предна спирачка:
дискова Ø245 mm. с радиален 4-бутален спирачен апарат

Задна спирачка:
дискова Ø220 mm.

Гуми:

Предна - 120/70x14”
Задна - 140/60x13”

Акумулатор:
12V 8Ah

Размери:

Дължина - 1.914 мм
Височина - 1.228 мм
Ширина - 800 мм
Междуосие - 1.374 мм
Вис. на седалката - 800 мм
Резервоар гориво  - 11 л.
Тегло - 139 кг.

Цена: 
7700 в лв. с ДДС


Автор: П. Петров
Снимки: Moto Club
Източник: http://motoclub.bg/articles/view/57

Публикувано изображение
Работно време:
От Понеденик до Петък: 10:00ч. - 19:00ч
Събота: 10:00ч - 15:00ч
Неделя - почивен ден.

scooterhouse.net

#2 optimeon

optimeon

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 74 Мнения:

Публикувано 20 July 2021 - 15:55

много добре описано
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни