Към съдържанието


Съобщение

СЕГА ВСИЧКИ ЧАСТИ СА НА ЗИМНА ПРОМОЦИЯ В
Публикувано изображениеwww.scooterhouse.netВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Присъединете се в официалната FACEBOOK група на СКУТЕР КЛУБ БЪЛГАРИЯ- ТУК


Историята на Yamaha


  • Please log in to reply
Няма други мнения в тази тема

#1 aliaz

aliaz

    НАПРЕДНАЛ ПОТРЕБИТЕЛ

  • Активни
  • PipPipPip
  • 1713 Мнения:
  • МестонахождениеUK

Публикувано 27 February 2011 - 22:08

Публикувано изображение
Компанията Ямаха съществува вече над 120 години, а началото на нейната история можем да проследим до 1887 година, когато Торакусу Ямаха, основателят й, започва производството на дървени музикални инструменти. Още в тези смутни времена от японската история, които бележат отварянето на страната към чуждо влияние, Nippon Gakki Co., каквото тогава е било актуалното име на компанията, е най-големият производител на музикални инструменти в света. В периода след Втората световна война Ямаха се утвърждава като един от стълбовете на японското икономическо чудо. Днес тя е водещ производител на аудио-визуална техника, спортни стоки, домашни уреди и мебели, индустриални роботи и, разбира се, мотоциклети. Ямаха, заедно с Хонда, Сузуки и Кавазаки, формират Голямата четворка на мотоциклетната индустрия.
Yamaha Motor Company е главна част от Yamaha Corporation, която обаче, се управлява като самостоятелна бизнес единица. Yamaha Motor Company е вторият по големина (след Хонда) производител на мотоциклети в света. Освен моторите, под чадъра на марката Ямаха са още ATV-та, сноумобили, колички за голф, извънбордови двигатели и др. Yamaha Motor Company USA, пък е филиалът на японския производител, опериращ отвъд Тихия океан. Това са, накратко, водещите бизнес формирования, в които е замесено името Ямаха.
Първия мотоциклет на Ямаха - 1955 г.
Публикувано изображение
Това, което стартира като музикална компания в края на 19 век, след Втората световна война прераства в машиностроителен гигант. През 1954 година започва мотоциклетната авантюра на Ямаха, още докато мощностите на компанията се помещават в бивша фабрика за самолетни перки. Ето защо японците кръщават първото си двуколесно с име на самолет - „Red Dragonfly" YA-1. Сред почитателите си той става известен като Akatombo. Този мотоциклет е 125-кубиков, двуцилиндров, с просто устройство и репутацията на качествана и надеждна машина. Всъщност YA-1 е копие на немските DKW, които прочутата британска марка BSA също копира в следвоенните години. Тези британски клонинги се разпространяват под името Bantam. Японските дубликати, обаче, са тези, които правят пробив. Akatombo печели слава със състезателните си подвизи, което осигурява бързия успех на втория мотоциклет Ямаха - а именно 175-кубикова версия на YA-1.

През 1957 година Ямаха все още изостават от Хонда и Сузуки по обема на своята продукция, но пускат в производство първия изцяло собствен модел - YD-1. Състезателната версия на YD-1, с мощност 20 к.с., донася много успехи на своите създатели. Последва период на изключителни постижения за Ямаха. През 1959 година от компанията изваждат на пазара първия японски спортен мотоциклет - YDSI. Той е двуцилиндров, има 5-степенна скоростна кутия и се предлага в две версии - шосейна и мотокрос. Съответният набор инструменти е осигурен, за да спомогне желаната трансформация на мотора.
Докато за 1957-ма Ямаха произвеждат 15 811 единици (разбирайте мотори), то три години по-късно от поточната линия слизат 138 000 бройки, т.е. ръст в производството от 600%. Още няколко обиколки на Земята около Слънцето по-късно и Ямаха вече са най-титулуваните мотоциклети в света, спечелили са повече състезания от всички. Този факт донася добра доза публичност на компанията и спомага за превъзмогването на икономическата рецесия в Япония по това време. Нараства и износа на японците зад граница, предимно в САЩ.
Затвърждаване на позициите... (на снимката XS-1)
Публикувано изображение
В средата на 60-те Yamaha Motor Company пласира продукцията си на равни дялове зад граница и у дома. Открита е първата фабрика на Ямаха в чужбина, Тайланд, за да се подсигури южноазиатския пазар. По същото време Ямаха най-сетне задминава Сузуки по обема на готовата продукция, разработва двигатели за Тойота и утвърждава току-що извоюваната позиция на подгласник на Хонда в мотоциклетната индустрия. През 1969 година Ямаха си построяват и собствена състезателна писта близо до техния главен завод в Ивата, префектура Шизуока. Това съоръжение, както се досещате, се използва за тестване на новите модели, които слизат от конвейра. На следващата година продуктовата гама на компанията се разширява до 20 модела в диапазона от 50 до 350 куб. см. Дялът от производството, който се пласира зад граница достига 60%, а то вече възлиза на 574 000 единици годишно. Пак тогава Ямаха създават първия си четиритактов мотоциклет - XS-1 - 650-кубиков, с вертикален V-образен двуцилиндров двигател по подобие на Triumph, чиято визитна картичка дотогава е точно тази конфигурация на задвижващия агрегат.
Седмото десетилетие на 20 век донася на Ямаха първите разочарования, след като редица от новите им модели се оказват несполучливи. Няколко такива примера в хронологичен ред са TX750, TX500, XT500, XS350 и XS750.
Съвременна история... (вляво скица на FJ1100)
Публикувано изображение
Така се стига до 1984 година, когато спортния турър FJ1100 връща японската марка в бизнеса. С последвалите подобрения по него и подсилването му до 1200 кубика той остава популярен дори в началото на 90-те (тук трябва да споменем и поредните победи на Стефан Петерхансел с YZE850TС в рали Дакар през този период). Това са годините, в които мотоциклетите Ямаха придобиват сегашния си характерен облик и харизматичност. Години, в които дизайна на Ямаха еволюира, превръщайки се в най-авангардния и привлекателен. Към това добавете лекото тегло, пъргавото управление, и безупречния двигател, за да получите накрая YZF-R1. С дебюта си през 1998 година суперспортният модел на Ямаха разтърси двуколесния свят. Задвижван от мощен 998-кубиков агрегат и със стилна външност, YZF-R1 не може да бъде спрян в устрема си да заграби солиден дял от клиентелата на този сегмент. Успеха на R1 окуражава Ямаха да пуснат на пазара и по-малка негова версия. Това става дейсвителност през 1999 година с появата на YZF-R6. (на снимката долу R1 2009)
Публикувано изображение

Заключението
Опита на Ямаха в работата с метални сплави за техните музикални инструменти, осигурява солиден гръб на фирмата в преминаването й към машиностроителната промишленост и производството на мотоциклети. Там тя разгръща своя потенциал, за да се превърне днес в претендент за световен лидер в тази област.

Име на компанията: Yamaha Motor Corporation, Ltd.
Вид собственост: обществена (продават се акции на стоковата борса)
Основана: 1-ви юли 1955 г.
Главна дирекция: 2500 Shingai, Iwata-shi, Shizuoka-ken, Japan
Президент: Такаши Каджикава
Производства: Мотоциклети, ATV, Извънбордови двигатели, Колички за голф, Сноумобили,Автомобилни двигатели, Джетове, Други
Капитал: ¥48,342 милиона (данни от 31.12.2008 г.)
Нетни продажби (за цялата компания): ¥1,603,881 милиона (31.12.2008 г.)
Брой служители (за цялата компания): 49,761 (31.12.2008 г.)
Фирмен девиз: Touching Your Heart
Интернет сайт: www.yamaha-motor.co.jp
scooterhouse.net0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни