Добре е машината, напоследък я карам и в големите дъждове, че още не ми се качва на колата.
Дразни ме фактът, че има много пластмасови панели по скутера, които са закрепени един към друг и към рамата с всевъзможни болтове, клипсове, щифтове и други подобни и достъпа до основните елементи за сервизиране е затруднен донякъде.
Отделно, обикновено за да свалиш един панел, трябва да откачиш и няколко съседни поне отчасти.
За смяна на крушка на предния фар се разглобяват повечето предни панели и се маха слюдата и протекторите за ръцете.
От друга страна всички панели са напаснати добре, не скърцат и създават впечатление за монолитна конструкция.
Куфарът отзад е интересен - може да се маха и сваля с едно движение от стойката си, но щифтът, който го освобождава е много лесно да се активира случайно докато се отключва куфара и съответно той може да падне на земята докато се слага багаж в него.
Използвах индустриално двойнолепящо тиксо, за да го залепя за едно по-постоянно фиксиране, въпреки че при нужда лесно може да се освободи.
В горната част на куфара има декоративни сребристи прозрачни елементи, който са отделен детайл закрепен върху капака.
При дъжд влага влиза между тях и капака и образува конденз.
Технически не е проблем, а само естетично и то докато не се изпари, но не би трябвало да става така на толкова скъп скутер.
Задния калник е отвратително малък вероятно за по-добра естетика, но поради това голяма част от прахта, калта и влагата от пътя отива назад към двигателя и към задните амортисьори.
В панела зад предния калник има отвори, в чиято цел не ми е известна.
Там вече няма радиатор при последните модели, който да охлаждат, обаче отворите си стоят и ефективно насочват прах и кал от пътя навътре към панелите под рамата.
Седалката е тапицирана с изключително тънък и деликатен изкуствен плат, който дори не е плътно прилепнал по нея в предната й част.
Стори ми се много странно тапицерията да не следва предната извивка на седалката, а да е буквално опъната над нея.
Това не влияе върху комфорта на седене и не създава други проблеми засега, но бих предпочел много по-плътна, дебела и здрава дамаска, плътно по контура на седалката.
За да се запали скутера трябва да е натисната задната спирачка (предната не върши работа).
Силата на натиск обаче е доста голяма - не е достатъчно леко стискане, а си трябва много сериозно такова, за да се затвори веригата на стартера.
Това не е комфортно и се хващам, че първо завъртам ключа и после стискам доколкото трябва спирачката, а така не е правилно, понеже се получава искрене и износване на ел. пъпките на спирачката, които затварят веригата.
Скутера няма сигнална лампа за ниско ниво на горивото и трябва да обръщаш внимание на стрелката на горивото докъде е стигнал.
Изглежда елементарно, но в забързаното градко каране усещам как забравям да гледам докъде е горивото, а същевременно съм изминал не малко киломентри.
Една лампа би била от полза.
Няма 12V извод за запалка, в който да включиш някакъв аксесоар - примерно зарядно за ГСМ или GPS устройство.
Предната кука за багаж под кормилото първо е твърде ниско, за да закачиш почти всяка торба на нея, второ се сгъва и отваря неудобно и трето може да носи само 1.5 кг.
В редките случаи, когато съм я ползвал, закачените на нея торби просто си стоят между краката ми (вместо да висят на нея поне частично), без тя да има какъвто и да е ефект върху тях.
Окачването е доста твърдо дори и на най-мека степен, най-удобно вози с двама души, но това може да се очаква от всеки скутер.
Още съм под 1000 км и не е дошло време за първата смяна на масло, засега не се усещат проблеми с двигателя или ходовата част.
Принципно, при тази смяна на маслото трябва да се провери и хлабината на клапаните, което е важно, за да се види дали няма някаква промяна след заводското асемблиране.
Последващите проверки на клапаните са по-несъществени и могат да бъдат пропуснати (въпреки, че не е желателно) с по-малък шанс за разместване извън допуските.
Не съм сигурен обаче, дали повечето сервизи наистина мерят хлабината или само я фактурират, особено ако няма симптоми за проблем.
Лошото е, че дойдат ли симптомите, обикновено е късно за корекция, а често и без симптоми вече има щети по двигателя.
В книжката си пише кое на колко км. се проверява или заменя, има подробен план на техническото обслужване, както и при другите скутери.
Разходът до момента продължава да гравитира около 3,5л/100 км премиум бензин (т.е. от скъпия).
Почти само градско, често с втори пасажер, винаги с включен idling stop (старт - стоп системата)
Засега това се сещам.
Не е много и повечето от нещата са на практика дребни забележки или лични предпочитания.
Изработката е отлична като за скутер, боята е на стандартно автомобилно ниво, всичко е сглобено и напаснато добре и работи безпроблемно за момента.
Използваните материали създават усещане за качество, дори стил, особено като се сравят с грозните и евтини пластмаси, изобилни в почти всички други скутери от този клас.
Този пост е редактиран от Alpha1: 28 September 2014 - 01:01