•         

Съобщение

Присъединете се в официалната FACEBOOK група на СКУТЕР КЛУБ БЪЛГАР?Я- ТУК
Присъединете се в групата само за покупка и продажба на скутери и части във FACEBOOK - ТУК

Проблем с Априлиа SR50 Factory

датчици оборотомер

#1 Harvester

Harvester

    НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

  • Активни
  • 2
  • Скутер:Aprilia SR50 Factory

19 май 2015 - 14:24

Здравейте,
От около 2 месеца съм собственик на Априлиа SR50 Factory и от първия ден започна да ми прави проблеми. След като ги отстранявах един по един се стигна и до проблема, за който ще искам помощ в момента и който не мога да разреша вече почти 2 месеца.
? така, проблемът е следният:
Моторът пали и работи на тихи обороти безупречно, но като му се кача да го карам, от време на време прекъсва, на таблото започва да мига червена лампа с триъгълник и изписва "SERVICE". Когато го прави този номер, доста често оборотомерът сякаш се рестартира (вдига оборотите на макс, после пада до нула и отново влиза в режим), същото се случва и с индикаторът за температурата на водата (показва на макс, после нула и след малко влиза в режим). Като влезна да прочета историята с грешките в ECU то ми показва грешки с номера: 11, 12, 15, 17, 18. Не винаги са всичките, и не винаги след проблем ги изписва (изтривал съм ги няколко пъти). Кодовете на грешките отговарят на:
11 - Air injector malfunction
12 - Fuel injector malfunction
15 - Engine rpm limiter tripped
17 - Rpm limiter tripped while starting
18 - Engine temperature sensor malfunction
По някога се случва да карам по около 25 километра без да направи никакъв проблем, после изведнъж започва да го прави много често, през няколко секунди/ минути. Алармената лампа най-често светва и изгасва след малко, но понякога остава постоянно светната. В този момент, докато държа газта, моторът си върви, но в момента в който я пусна изгасва. Спирам, стартирам, пали от раз и така до следващият път.

Сменил съм температурният сензор с чисто нов - никаква промяна. Проверих кабелите и буксите и ги прозвъних но нищо не открих. Смених ECU то с друго и пак никаква промяна. Проверих таблото за влага и лоши спойки но отново нищо. Свалих инжектора и го пробвах отвън, според мене си пръска съвсем нормално, няма запушване, бензина го прави на мъгла. Вече не знам какво да правя.
В началото, още като го взех след 2-3 дни ми даде грешка в имобилайзера и по точно мисля че беше :
DSB 02 - Immobilizer failure: Key code not read (key not available or transponder broken)
Отидох при ключар, направи ми друг ключ и от тогава не се е появявала тази грешка.
Това е в общи линии. Ако някой има представа какъв му е проблема - моля да помогне.

scooterhouse.net

#2 Harvester

Harvester

    НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

  • Активни
  • 2
  • Скутер:Aprilia SR50 Factory

05 юни 2018 - 20:34

Ами да си отговоря сам след няколко години, пък може и да помогна на някой колега.
Проблема се оказа елементарен и го открих съвсем случайно. Оказа се хлабава лула на свещта. Както си карам междуградско и мотора изведнъж изгасна. Толкова му бях набрал, че се чудех дали да не го ритна в близката канавка и да си тръгна пеш. Стартера върти ама някак напразно, все едно не подава ток на свещта. Наведох се да го погледна (макар да не очаквах да видя нещо на място) и ооооо....чудо. Лулата откачена и си виси на кабела. Закачих я, прибрах се и веднага поръчах нова лула ама този път силиконова. След като пристигна я смених и от тогава никакви проблеми.