Към съдържанието


Съобщение

Присъединете се в официалната FACEBOOK група на СКУТЕР КЛУБ БЪЛГАРИЯ- ТУК
Присъединете се в групата само за покупка и продажба на скутери и части във FACEBOOK - ТУК


Ежегодната разходка до гр. Копривщица - 20.06.2021г: линк към темата

Надейте да толерирате невежеството и неспазването на закона


 • Please log in to reply
14 отговора на тази тема

#1 Stealshot

Stealshot

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 126 Мнения:
 • МестонахождениеСофия обл.
 • Скутер:Aprilia SR 70R Diablo Black (mildly tuned ^-^ )

Публикувано 06 May 2019 - 22:38

Скъпи колеги и колежки недейте да толерирате невежеството и неграмотността на пътя на колегите (предимно с коли ) говорене по телефона, засичане в вашата лента, неправилни обратни завой, взимане на предимство и т.н. защото това коства живота на колегите ни ( мотористи ) ежедневно снимаите ги с Go Pro-та с телефони на светофарите докато си говорят сладко по телефоните или като правят неправилни обрани и ви рискуват живота ежедневно чупете им огледалата както си трябва ако се налага слезте и ги набийте защото в нашия манталитет само след бой май се учиш, не толерирам агресията по пътя, но просто има някога толкова нагли и себеобичащи се персони че агресията е наложителна.

Нека спрем с нашия Български манталитет нека търпим утре ще се оправи, защото хиляди колеги ще / и са загинали във времето в което ние стоим безмълвни!!!! Защото законите във тази държава са за всички! И нас като мотористи нямаме железен ролбар който да ни защитава между нас и пътя докато другите немарливци си чатят на Messenger-а!

Този пост е редактиран от Stealshot: 06 May 2019 - 22:50


scooterhouse.net

#2 naturo

naturo

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 216 Мнения:
 • МестонахождениеСофия
 • Скутер:Yamaha T-max 500

Публикувано 10 May 2019 - 13:23

Виж мнениетоStealshot написа на 06 May 2019 - 22:38 :

................ чупете им огледалата както си трябва ако се налага слезте и ги набийте защото в нашия манталитет само след бой май се учиш, не толерирам агресията по пътя, но просто има някога толкова нагли и себеобичащи се персони че агресията е наложителна......

Колега предполагам, че имаш основателна причина да си афектиран. Дано да нещо временно и да мине бързо.
Не съм съгласен с горното, защото ако всеки вземе закона в свои ръце, не отиваме на никъде! Още повече, че каквото и да е станало на пътя и е избегнато като неприятна случка, чупенето на огледала и боя нали знаеш на кой ще го препишат? Така, че от една беля, на друга по голяма беля, защото реално това е хулиганство и може да си имаш стабилни неприятности.
Имал съм подобни случки и имам изграден специфичен подход, който не искам да споделям, но има неща които не са просто "пускам пачия крак, лепя релето и тоя го вадя от колата". В никакъв случай не оправдавам "опушените пчели" в автомобилите, но не е и това начина. Още повече пък да снимам разни идиоти с телефони. Те няма да ми стигнат камерите и картите с памет за 1 час снимане! Най-тъпото е, че те даже не говорят по телефоните, което е донякъде добре, а вече чатят и се дзверят в телефоните на 100%. Преди говориш и се пулиш напред. Сега телефона между чатала и чатене....и нищо напред ! Ушев не го вижда и си мисли, че тоя нещо си търси малката пишка и така.... "Голфо" е на автопилот. Глупака получава някво идиотско инфо от топките си и ляяво на двойнонепрекъсната и съответно колегата с мотора се лепи отстрани. И кво стана сега?!? Никъде в чатенето нямаше моторист!!!
Финал: Миии не те видях!
Какво да правиш в този случай. Връщаме се към цитата!

#3 Balabanov

Balabanov

  НАЧИНАЕЩ

 • Активни
 • PipPip
 • 996 Мнения:

Публикувано 17 July 2019 - 15:03

То и много от нас са си за бой не са само тия с колите, това едно на ръка с телефоните, просто са много тези дето са си "неможачи" и от там човек се изнервя в трафика и се почва с приключенията. Само дето ако ще се чупат огледала и ще се стига до бой е необходима армия, че са бая... :D :D :D
Прост пример, за да стигна до работа днес трябва да се сбия 7, 8 пъти и да строша 10 огледала на връщане пак така!

Този пост е редактиран от Balabanov: 17 July 2019 - 15:06


#4 Kostuma

Kostuma

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 64 Мнения:
 • МестонахождениеСофия
 • Скутер:Yamaha Aerox 70 cc Malossi sport

Публикувано 17 July 2019 - 15:57

Нещата са плачевни и колегата който е пуснал темата е прав донякъде наистина масово се нарушава правилникът за движение по пътищата и ние всички го виждаме, как да останеш спокоен ако тъпата крава почти те убива защото си говори по телефона или чати  и след това не само не се извинява ами и почва да говори и да се държи нагло . Трудно е много, няма как да ги пребием всичките но има индивиди които заслужават да им отнесеш огледалото най-малко. Относно камерата според мен е задължителна доста хора ги е страх да не цъфнат я в някой сутрешен блок я в youtube от 2години карам с камера и определено има ефект снимайте и качвайте не се биите с идиотите по пътя винаги ще са повече отселяването е важно пазете си здравето.
ПС. Ако някой има интерес youtube каналът ми е "bgnaglite" има няколко видеа имам и над 100 гига материали които чакат да ги обработя и кача няма смогваме. Пожелавам на всички безпроблемен и безавариен сезон!

#5 naturo

naturo

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 216 Мнения:
 • МестонахождениеСофия
 • Скутер:Yamaha T-max 500

Публикувано 18 July 2019 - 09:02

Виж мнениетоBalabanov написа на 17 July 2019 - 15:03 :

Прост пример, за да стигна до работа днес трябва да се сбия 7, 8 пъти и да строша 10 огледала на връщане пак така!
Само за работа да не се закъснява! И аз така правя. Тръгвам по-раничко и по системата- 7-8  кратки схватки и огледалца колкото паднат. :D :D :D .
Както беше в стихотворението:" Кратка схватка и ескадроните пак летят".

#6 Balabanov

Balabanov

  НАЧИНАЕЩ

 • Активни
 • PipPip
 • 996 Мнения:

Публикувано 18 July 2019 - 22:24

Да и задължително караш по осевата линия за да не мине някой пред теб и в никакъв случай не пускаш мигача защото другите участници в движението ще разберат къде искаш да отидеш и ще ти попречат, трябва да ги изненадаш. Все пак да не забравяме че България е една от малкото страни в ЕС дето могат да те ударят отзад докато си караш в насрешното! :D

Този пост е редактиран от Balabanov: 18 July 2019 - 22:24


#7 mb0y

mb0y

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 153 Мнения:
 • МестонахождениеПловдив
 • Скутер:Хонда NSS250X

Публикувано 26 February 2020 - 08:06

Гошко,знам че си фен на Газовите уредби и газта като опазваща околната среда и начин на икономия..искам да те питам,защото предполагам си запознат.
Каква е тая суматоха по колите и г.уредби където се върти по новините.Аз на моята кола съм с газ оът 2015 и при годишните прегледи е установено и записано в талона за преглед но не е записана в талона на колата.
Какво "аджеба" трябва да направя аз и въобще трябва ли....?

#8 Гошко2

Гошко2

  НАПРЕДНАЛ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPip
 • 1083 Мнения:

Публикувано 26 February 2020 - 09:02

Много хубав въпрос. Още през 2014-та излезе наредба, според която всички допълнително монтирани газови уредби трябва да се "узаконят" чрез вписване на алтернативното гориво в талона на автомобила. Тогавашният ми автомобил, закупен през 2008-ма чисто нов с фабрична газова система нямаше вписана в талона газ. Вероятно не е съществувало такова изискване, тъй като него време газовите системи имаха отделен паспорт, който служеше и за периодичен технически преглед. Въпреки, че моят автомобил излезе от магазина с газ, в документите имаше такъв паспорт.
След като се обнародва изискването, таксиджиите започнаха бунт. Нещата тихомълком се сведоха до пожелателни, но в закона си остана изискването.
Въпреки, че и аз възнегодувах инстинктивно в първия момент, отидох в КАТ и си извадих нов талон. Процедурата отне половин час. Занесох грижливо водения паспорт на системата и всичко стана много лесно.
В службата сме САМО на алтернативни горива (газ, метан, ток). Почти всички МПС-та са с фабрични системи, но има и такива, които са с паспорти. Спомням си, че 2014-та алармирах ръководството, но тогавашния шеф транспорт извади от девет дерета вода и не направи пререгистрацията. Той се славеше със словоугодничеството си към собствениците... Алармирах още веднъж, че това е бомба със закъснител, но не се предприеха мерки. Помня, че ме попитаха - "А ти извади ли си на твойта кола нов талон?". Отговорих - "Да!". Изгледаха ме със съжаление - както се гледа на човек, който е направил грешка от глупост...
По стечение на обстоятелствата, а и по съвместителство за момента менажирам техническата част на автопарка. Преди два дни получих депеша от ръководството, че КАТ проверява и се налага да взема мерки... ухилих се до ушите и припомних случката отпреди 6 години. Този път същите тези хора ме изгледаха със зяпнали уста, напомнящи буквата О или по-скоро като куха тръба...

Това, което трябва да се направи е:
1. Да се издири паспорта на газовата система и в оторизиран пункт да се провери дали е годна за експлоатация. За целта се гледа дали са извършвани периодични технически прегледи и на колко години е бутилката. Ако е пропан, годността й е 10 години. Ако е метан - 20.
2. Отива се в КАТ и се подава заявление за смяна на талона с цел вписване на системата.

Негативите:
Ден разправия със сервизи и КАТ. Ако не е попълван паспорта - ПРОБЛЕМ!!! Следва водна проба или рентген. Понякога следва препоръка за подмяна на бутилката. Може да се наложи изваждане не нов паспорт. Това може да каже само оторизиран сервиз. В Пловдив са АЛФА-м. Познаваме се, мога да съдействам.

Позитивите:
Край на паспорти, прегледи и простотии! Всичко става в рамките на ГТП.


Иначе в личен план не мога да се нарека чак фен. Просто тези горива са много по-евтини, чисти, икономични и екологични. В пъти по-лесни за ремонт, профилактика и обслужване. В стотици пъти по-евтини при ремонт, в сравнение с дизелите.  Свикнал съм да не мисля горивото за разход. Минавам 1 000 километра с 50-60 лева. За 12 години експлоатация на чисто ново МПС на газ, съм спестил пари за чисто ново МПС на ток... Наскоро се сдобих с уникално по рода си превозно средство, което е къстъм оборудвано за целите на две от моите хобита - самолетите и къмпингуването. За огромно съжаление превозното средство е дизел. Сега 1 000 километра ми струват 150 лева.

#9 Гошко2

Гошко2

  НАПРЕДНАЛ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPip
 • 1083 Мнения:

Публикувано 26 February 2020 - 10:20

Едит!!!

Това е наредбата:

https://rta.governme...edba/n-i-45.pdf

На 55-та страница пише, че касае автомобили със системи, монтирани след 2014-та. За заварено положение преди 2014-та се иска само паспорт. Което според мен е по-голямото зло...

#10 mb0y

mb0y

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 153 Мнения:
 • МестонахождениеПловдив
 • Скутер:Хонда NSS250X

Публикувано 26 February 2020 - 10:25

Благодаря.
Ще прегледам наредбата по късно...

#11 Мит

Мит

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 147 Мнения:
 • МестонахождениеСофия
 • Скутер:Honda SH300i

Публикувано 26 February 2020 - 10:48

Подкрепям да има кампания срещу безотговорното шофиране, това наистина може да спаси животи. Имам цели ДВЕ КАТАСТРОФИ, едната с мотора, другата със скутера и в двата случая става въпрос за безумно направен обратен завой, на възможно най-забраненото и неподходящо място. Сече ти пътя човека без да те види, щото няма как да те види нито пък ти него. В Гърция и в много европейски държави за такова нарушение се предвижда затвор, тука даже не се брои за сериозно.  
Снимането определено ще свърши работа, лошото е че трябва да имаш монтирана камера, просто няма как с телефона.
Определено трябва да се вдига шум за да си набие всеки в главата, че това е истински проблем

#12 Polkut

Polkut

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 154 Мнения:
 • МестонахождениеКарлово

Публикувано 26 February 2020 - 16:22

Вие гледайте и вас да не ви снимат, че и ние не сме много за пример. В последно време доста често ми се случва да ме изпреварват с пистарки/туръри в завои без грам видимост. Даже изпреварват колона от автомобили в завои без грам видимост. Кара си в завоя по осовата пича и тва е. За несъобразената скорост няма да говоря. По принцип някъде бях чел, че за да нямаш проблеми с трафика трябва да се движиш с не повече от 10км над скоростта на трафика. Примерно масата се движат със 60 - ти ги подминаваш със 70. Пробвал съм и като, че ли има  малък ефект. Също, когато се кара зад кола трябва да си в такава позиция зад колата, че в огледалото на автомобила да виждаш лицето на шофьора - тогава и той те вижда. Е, дали ги ползва тея огледала е друг въпрос, но все пак... Бе опасно си е, трябва да се внимава постоянно, но както има задници шофьори, така има и задници мотористи.
Piaggio X9 250cc Honda

#13 mb0y

mb0y

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 153 Мнения:
 • МестонахождениеПловдив
 • Скутер:Хонда NSS250X

Публикувано 26 February 2020 - 20:05

"Може да се наложи изваждане не нов паспорт. Това може да каже само оторизиран сервиз. В Пловдив са АЛФА-м. Познаваме се, мога да съдействам."

Ще се възползвам от твоето предложение,но другата седмица.
За което благодаря предварително ще има и почерпка,като се оправя.
А само като информация по медиите излиза че на някъде в Плд искали по 100лв  заради наплива а пък обикновено струвало 40лв.Някаква идея?

Този пост е редактиран от mb0y: 26 February 2020 - 20:06


#14 Гошко2

Гошко2

  НАПРЕДНАЛ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPip
 • 1083 Мнения:

Публикувано 26 February 2020 - 20:09

Да... днес минах покрай Алфа. Обикновено има 3-4 коли, чакащи за ГТП. Този път опашката беше над 20 коли. Всички за газ.
В КАТ е същото.

#15 mb0y

mb0y

  НОВ ПОТРЕБИТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 153 Мнения:
 • МестонахождениеПловдив
 • Скутер:Хонда NSS250X

Публикувано 27 February 2020 - 21:21

А забрсвих дс те питам,казваъ че когато те спират ти правят акт 150лв,а ако не го направят на гишето ще ме ошлайфат ли че не съм я регистрирал надлежно?
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни