•         

Всичко за YAMAHA T-MAX 500 / 530сс

Не пали

#3521 naturo

naturo

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 255

19 февруари 2020 - 13:24

:D има и хора, които не са в "сурат тефтера" и няма да бъдат никога. Такива като мен напримерно.
Форумчето се е ОК.
@plo...66, твоите впечатления от къде са? Поправяш ли двигатели? Пишеш, че на обтегача няма какво да му се гледа. Това какво значи? Не се заяждам, просто искам подробности.
Относно веригата, защото e дълга, да има разтягане! Но да ти мръдне  температурно повече от  4-5мм., които се "обират" от обтегача, не смятам, че  е възможно. Реално ме интересува по кое може да се познае дали обтегача е ЧАО?
  • 0

scooterhouse.net

#3522 Гошко2

Гошко2

НАПРЕДНАЛ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 1192

19 февруари 2020 - 14:26

Само да вметна, че ако един двигател е с ангренажна верига, това не означава, че веригата е вечна. Напротив, тя също е консуматив, както и ремъка. Единствената разлика е, че се подменя на пробег и индикация, а не по време. При ремъците освен пробега, трябва да се съобразяваме и с времето. Ремъците имат едно сериозно предимство - не се разтягат/износват в толкова големи граници, колкото веригите.
Тук е и същината на казуса - ремъците имат индикатор за отпусканe/износване - това е обтягащата ролка. Стигне ли края си - сменяме, че даже сме закъснели. Обикновено километрите се навъртат докъм 1/4 - 1/3 от целия диапазон на ролката! При веригите същата роля има обтегача. Да, веригата най-вероятно няма да се скъса или превърти, но двигателят излиза от норалния тайминг. Затова щом обтегача стигне лимита си - веригата трябва да се подмени.
  • 0

#3523 pljoko66

pljoko66

НАЧ?НАЕЩ

• Активни
  • 669

21 февруари 2020 - 09:23

Да ремонтирам такива двигатели.А за обтегача -и да го свалиш и разгледаш няма как да разбереш какво ще му се случи.Това което му се случва е ,че са къса ушето на една от двете пружинки и тя спира да противодейства на другата вследствие буталцето му се прибира и има вероятност да прескочи веригата а шума е убийствен и салатата е на лице.Колкото до веригата съм имал случай  3-4 мм по дълга от новата едва ли не двата банана се допират посредата и опъвача неможже да компенсира да не говорим за дефазирането.Температурно едвали се удължава някоя десета.
? аз не се заяждам, искам само да помогна с инфо.
Живи и здрави, безавариен сезон.
  • 1

#3524 naturo

naturo

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 255

21 февруари 2020 - 09:49

Благодаря ти! От това обяснение имах нужда!
В тази връзка еден украински колега пише, че на първата генерация/като при мен/ задължително трябва да се смени опъвача! Сменяйки го слагаш от някакъв нов модел, различен от пърноначалното вграждане, който е по-добър като вариант.
Описа случай в, който започва с трополене от веригата, което се е засилило в кратък период. Едвам се прибира и разглобява. Установява, че опъвача, не е опъвач, а нещо смотано, което не опъва веригата.
Ето нащо друго по темата. На руски е, но може би може да се превежда с Translator-а на Google.
https://tmax-club.or...hread.php?t=280
Разликата в двата варианта на опъвачите.
Аз имам колебание дали да го сменям, въпреки, че двигателят ми е на 24к.км., няма тракане и звуци, но все пак.
  • 0

#3525 pljoko66

pljoko66

НАЧ?НАЕЩ

• Активни
  • 669

21 февруари 2020 - 10:37

Лошото е ,че точно там се събират подкартерни газове и малко водни пари и самата пружинка 'изгнива' в тая среда,Няма и почни никакъв достъп на масло.На следващата генерация вече е и под налягане на маслото
  • 0

#3526 naturo

naturo

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 255

21 февруари 2020 - 13:58

Сега звънях в "Мото....кс" представителите на Ямахите и ме удари тока!
246лв. е този нещастен изпъвач!!! Варно опъва тая гад! :angry: :angry: :angry:
Мегазипа ще се гледа!
  • 0

#3527 pljoko66

pljoko66

НАЧ?НАЕЩ

• Активни
  • 669

21 февруари 2020 - 20:12

До 100к няма ядове.?двали са и на много повече км
  • 0

#3528 radiboi

radiboi

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 13

23 март 2020 - 11:58

Здравейте!
На колко километра се сменява ремъка и ролките на T Max и какви са симптомите при прецакани ролки и ремък?
  • 0

#3529 kappo

kappo

СУПЕР ПОТРЕБ?ТЕЛ

• МОДЕРАТОР
  • 5917

23 март 2020 - 15:20

За ролките симптомите са притрисане при потегляне,(ромолене).Ремъка е хубаво да се свали капака и визуално огледа,като тогава мoже да се прoвери и състоянието на ролките.
  • 0
Nunquam petrorsum, semper ingrediendum!

#3530 naturo

naturo

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 255

23 март 2020 - 15:42

За ремъка 20 к. км.
Ролки не знам. Какъв е вариатора. Дай проблемите какви са и защо си се насочил натам-ролки по-специално.
?май предвид, че протича един семеринг и може да ти маже ремъка с масло. Тогава е гадно, пързаля, пуши и така.
  • 0

#3531 radiboi

radiboi

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 13

24 март 2020 - 10:34

Аз питам, защото то купих преди 5 дни и искам да съм сигурен, че всичко е на ред!

• 0

#3532 veno81

veno81

Модератор

• МОДЕРАТОР
  • 1520

24 март 2020 - 10:44

Здрасти и честито,ако не знаеш кога е сменян ремъка най добре го смени,той се сменя на 20 000км. или на 4-5 год.?зносването е незначително,и почти неможе да се хване.А когато отвориш капака и свалиш вариатора ще провериш в какво състояние са ролките,ако имат ръб ги сменяй и тях.А и както каза колегата по горе виж дали не ти сълзи вече семеринга зад вариатора.
Ако искаш дай меил да ти изпратя Мануал.

П.с.Ще преместя темата в Макси раздел/ Всичко за Ямаха Т Мах.
  • 0

#3533 naturo

naturo

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 255

24 март 2020 - 10:49

Не е лошо да пишеш от кой град си. ?май предвид, че не са много елементарни даже и за обслужване.
Намери си майстор, който ти е близо и на който може да разчиташ. Щом "нов" за тебе сменяш трите филтъра-въздушни. Масленият  плюс маслото. 10W40 синтетика, за мотоциклети! Много е важно, защото съединителят е ЧАО в противен случай.
Сменяш маслото отзад в касетата-не помня как беше точното название. Реално веригите, които задвижват колелото. Купуваш си Ямахово!
Специфично е и е като вода. Ще излезне като боза, като го сменяш.
Виж маншоните на карбураторите. Сигурно ще са напукани като на циганин петите.
Сменяй, не лепи, защото няма смисъл. С каквото и да залепиш, ще падне и пак проблем.
Гледай дали гори масло и дали трака веригата от обтегача. По това ще разбереш дали е тормозен.
По натам смени маслото в коловете.
Това е накратко. Звучи елементарно, но не е и е скъпо! Поддръжката на Т-максовете не е от най-евтината, но кефа е голям, като го сръчкаш.
Успехл
  • 0

#3534 radiboi

radiboi

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 13

24 март 2020 - 12:53

?мея ми е: radiboi@abv.bg

• 0

#3535 veno81

veno81

Модератор

• МОДЕРАТОР
  • 1520

24 март 2020 - 13:19

?мея ми е: radiboi@abv.bg
Коя година е?
  • 0

#3536 radiboi

radiboi

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 13

28 март 2020 - 09:27

Коя година е?
?звинявай, че се забавих толкова!
2002 година е!
  • 0

#3537 Alek_ss

Alek_ss

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 1

16 май 2020 - 22:01

Здравейте колеги
Нов съм във форума и искам да попитам къде да търся инфо за първоначална покупка на т-макс 2001-3, общо инфо какво да гледам и слушам... То е ясно, че ще е много каран но все пак ще има отличителни белези дали е запазен. Ако може линк с инфо, че се по загубих във форума.
Благодаря предварително!
  • 0

#3538 naturo

naturo

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 255

18 май 2020 - 08:32

Моя е от тези години. Какво да му гледаш....? По добре го слушай. Двигателят си казва какво му е. Слушай веригата, виж как са маншоните на карбураторите и избягвай разни "тунинговани" простотии. Видиш ли такъв, далаче, защото го и карало някое дупе, което е пилило и палило гуми.
Също така съединителя пробвай и виж дали не гори масло. Това си е "котка в чувал" и ако имаш късмет ще имаш Т-макс.
Успех!
  • 0

#3539 T-MAX Power

T-MAX Power

НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

• Активни
  • 4

01 юни 2020 - 16:42

Здравейте колеги. Попрочетох доста от темата, но не цялата, тъй като е огромна :D . ?мам няколко въпросчета, ако може някой да помогне.

Мисля да си взема Т-мах 500сс след 2004г. или този от 2009г. За пръв път ще бъда собственик на голям скутер, та може ли да ми кажете какво да гледам, имат ли някви проблеми конкретно тези модели и т.н. Какъв разход на гориво  има и като цяло как се представя градско/извънградско. Евтин ли е за обслужване(ремък, ролки, съединител, масло филтри)? ? как да разбера, ако например нещо от тези работи е за смяна, да кажем, ремък или ролки или съединител?
  • 0

#3540 pljoko66

pljoko66

НАЧ?НАЕЩ

• Активни
  • 669

03 юни 2020 - 21:36

Тука ще стане мнооооооооо бавно ,сиг ще излезне следващия модел докат ти отговорят така че се ориентирай се у фейса тмакс клуб бг
  • 0