Към съдържанието


Съобщение

Присъединете се в официалната FACEBOOK група на СКУТЕР КЛУБ БЪЛГАР?Я- ТУК
Присъединете се в групата само за покупка и продажба на скутери и части във FACEBOOK - ТУК

Как да си купи мотоциклетна каска? Размери на каски.


 • Please log in to reply
39 отговора на тази тема

#1 Guest_vlado_zone_*

Guest_vlado_zone_*
 • Guests

Публикувано 23 юли 2005 - 01:21

РАЗМЕР?:

53-54 cm     XS
55-56 cm    S
57-58 cm    M
59-60 cm    L
61-62 cm    XL
63-64 cm    XXL


Как да си купим мотоциклетна каска?

Доста знания са нужни преди да си изберете единствената част от екипировката, която би ви спасила живота. Заредете се със знания преди покупката.

Публикувано изображение

За всеки нов моторист, покупката на каска може да всява повече страх от избора на мотор. Ако той/тя не е чел/а по темата, не е разпитвал множество хора за информация, а е купувал от прозореца в края на разпродажбите или е бързал да приключи преди да яхне новия си мотоциклет “втора-ръка”, и в резултат да си купи каска, която изглежда както желае, или онази, която ви препоръча дилъра. Да направите подобно нещо значи значително да намалите удоволствието от ездата, отколкото ако си изберете подходяща каска за вашата глава.
Публикувано изображение
Можете да намерите каски, като този Nolan, предлагащи всички екстри, но вие можете да не ги искате или да не са ви нужни.

Дори опитен моторист, който само си подменя старата каска, може да открие, че процеса е смущаващ и труден. Дилърите могат да не внасят марката, модела или големината, която ви интересува. Можете дори да не сте сигурни за големината. Приятели могат да ви предложат съвет относно мярката или удобството, който обаче да не е подходящ за вашия случай, защото главата ви е различна. Съществува лабиринт от сертификации и опции, в които не сте сигурен. В ума си може да имате специфични изисквания за шарките. ? не знаете кои предлагат най-добрата защита.

Защо да се притеснявате тогава?

Нека спрем за секунда и да дискутираме въпросите, че е по-вероятно да претърпите катастрофа ако носите каска. Всички изследвания по темата от САЩ и други страни показват, че мотористите, които носят каски катастрофират по-рядко, имат по-малко наранявания и при тях по-рядко настъпва смърт. При тях е по-малко вероятно да страдат от дълготрайни или постоянни увреждания причинени от травми на главата или врата. Каска, която е преминала DOT стандарта, предоставя значителна защитa ако се блъснете. Чрез намаляне нивото на шума, каските всъщност могат да ви помогнат да чувате другите звуци по-добре. Чрез намаляне на напрежението от вятъра, те ви поддържат активни по-дълго време. Чрез предпазване на очите ви от вятъра, каските ви позволяват да виждате по-добре.
Шлемът (full-face helmet) ще ви предпази от разсейване на вниманието, ако голямо насекомо се удари в лицето ви. ? ако си купите каска със светли и/или ярки цветове, вие ще сте по-видим в движението и останалите участници ще ви забелязват по-лесно.
Публикувано изображение
В априлският брой от 2003 е включено сравнение на отварящи се каски, включително и на този Arrow.

За да ви помогнем в търсенето на най-добрата каска за вас, ние сме направили следващите указания, организирани в 10 стъпки започвайки с най-важните въпроси, и продължавайки със заслужаващите по-малко внимание.
Ако търсите отваряща се каска, вижте сравнението на седем от тях в секцията Аксесоари и екипировка.

1. DOT Сертификация
Една каска е неизползваема, ако не осигурява защита. ? онзи стикер D.O.T. (Department of Transportation) е вашата подсигуровка, че когато денят X дойде, каската ще се представи на ниво. D.O.T. стандартът (официално определен в Federal Motor Vehicle Safety Standard no. 218) изисква, наред с всички други неща, че каската ще поеме значителна част от енергията на сблъсъка, ще предотврати навлизането на предмети в каската и че има закопчаваща система, която издържа значителни натоварвания.
D.O.T. стандартът работи по следния начин: Ако производител се сетифицира, че произведената каска преминава през D.O.T. тестовете, той може да прави и продава каската с D.O.T.-стикер. Отдел на D.O.T. отговарящ за тези неща, периодично купува каски и ги изпраща на независими лаборатории за тестове, които да подсигурят, че каските отговарят на стандарта. D.O.T. предоставя резултатите на сайта си под формата на “преминал/не преминал”. Каска, която не премине тестовете  означава, че “пропуска” твърде много енергия или закопчаващата система се е провалила. Резултатите се намират на сайта на NHTSA.
Публикувано изображение
Каски се тестват в лаборатории като Head Protection Research Labratory. Тестове с изпускане на главо-подобна форма измерват способностите на каската да абсорбират енергия от сблъсъка.
Може да има друг случай, в който да е по-изгодно да си купите каска, отговаряща на другите стандарти, имайки предвид тези на Snell. Обаче когато производител си е направил труда да премине тестовете на Snell и D.O.T., той обикновено си е направил труда да ви осигури и други екстри и ползи. Всъщност разликата между защитата на каска-украшение, която не отговаря на никакви стандарти, и каска от нисък клас, но сертифицирана от D.O.T. е голяма – като разликата между живота и смъртта или разликата между плода и зеленчука. Докато разликата между D.O.T. каска и Snell каска е сравнително малка.
Публикувано изображение
Въпреки, че тази Harley каска изглежда като украшение, всъщност тя е направена така, че да премине тестовете на D.O.T. и ще осигури значителна защита в областите, които покрива. С коя да е плитка каска, изключително важно е да направите “изхлузващ тест” дискутиран тук.
Фондация Snell Memorial има полезна информация за купувачите на каски на сайта си.
?ма много разлики между фалшивите каски и D.O.T.каските, но една от най-важните е използването на пореста полистиренова (ESP) пяна (прилича на стиропор) за пълнеж. Всъщност точно тази пяна абсорбира енергията на удара. Поемайки енергията, пяната се смачква. Тя не е еластична, за разлика от гумения пълнеж, който осигурява удобството на каската. Веднъж смачкана, пяната е загубила енерго-поемащата си способност, което е причината каската да се смени, след като тя е поела удар при катастрофа. Търсете ESP-пълнежа, ако имате някакви съмнения дали каската е D.O.T. сертифицирана или не.

2.Задържане върху главата
Една каска е безполезна ако не се задържа, когато я сваляте неочаквано. С малък тест трябва да проверите дали каската, която ще купувате, остава на главата ви. Поставете я на главата си и закопчайте ремъка, така че да чувствате натиск в брадичката. Сега хванете задната част на каската и се опитайте да я изхлузите от главата си, като я избутате нагоре или я издърпате напред. Дори и да ви боли, не трябва да можете да свалите каската. Това трябва да е тест по-скоро за каски-половинки, или каски с отворено лице, но ние сме виждали и шлемове, които не издържат този тест за някои мотористи. Собственикът на списанието (Анди Чърни) има такава форма на главата, че множество каски просто се изхлузват. Затова той трябва да е сигурен, че каската ще остане на главата му, и винаги използва този тест, когато си купи нова. На повечето каски ремъка се закопчава преминавайки през 2 D-образни халки. Въпреки, че има множество бързо закопчаващи се токи и други подобни приспособления въведени през годините, ние считаме двойните D-халки за най-ефективна, удобна и подходяща закопчаваща система.
Публикувано изображение
Важен тест преди покупката или дори използването на каска е “изхлузващ” тест. При добре закопчан ремък хванете задния край на основата на каската и се опитайте да я изхлузите от главата си, като я дърпате напред. Но не спирайте, само защото ви е заболяло. Ако успеете да я свалите – купете си друга каска.
Федералните власти се опитват да преразгледат стандартите за изхлузване на каската, но единственият стандарт, който трябва да продължавате да спазвате, е дали можете да изхлузите каската от главата си по описания по-горе начин.

3. Размер
Част от задържането зависи от размера. Повечето каски се продават заедно с упътване за размер и прилягане. Повечето търговци на аксесоари също имат някаква подготовка за изпробването и прилягането на каски. На първо място, каската трябва да прилепва толкова добре, че да е стабилна, когато си заклатите главата наляво-надясно, отгоре-надолу или започнете да я въртите настрани. Шлемовете трябва да обхващат също и бузите и долната челюст, така като горната и страничните части на главата. Каска, която е твърде хлабава, може да се изхлузи при катестрофа, а твърде стегнатата е неудобна (погледнете следващата точка). Ако каската стои само на върха на главата ви, скоро може да стане неудобна. Подходящ размер означава, че каската прилепва така, че кожата да се движи ако се опитате да свалите каската.
Публикувано изображение
Шлемът трябва да обхвща скулите също толкова вимателно, колкото и останалата част от главата. Тази тук изглежда малко голяма.

Фактът, че носите размер M на една марка, не означава, че друг модел на марката със същата големина ще ви става. Въпреки, че моят размер е L, понякога се нуждая от XL от същия производител, а се случва да намеря и M, който да ми е удобен.

4. Удобство
Каската се поставя наравно със седалката на мотоциклета сред факторите, които могат да превърнат дългата езда в удоволствие или агония. Ако отделите време и усилия да намерите най-подходящата каска за вашата глава, те ще се възвърнат многократно, превръщайки дългите преходи в удоволствие (дори по-голямо, отколкото ако карате избощо без каска). В определението за удобството се крият малко трикове, но там се крие и разликата да обичате или да мразите вашата каска, затова ние ще му отделим време да го дискутираме. Купувачът ще трябва да си отдели време за да определи дали неговата каска е удобна.
Публикувано изображение
Renegade на Arai е любимец на доста хора заради удобството си

Някои хора се кълнат, че няма такова нещо като удобна каска.  Веднъж ние екпериментирахме с подобен моторист и го направихме вярващ, след като му предоставихме 40 модела за тестване, от които той можеше да избира както си иска. Въпреки, че след първоначалните опити той все още заявяваше, че няма удобна каска, скоро намери няколко, които му бяха удобни. Той срамежливо призна, че един от шлемовете в най-високия клас, който неизненадващо беше Arai, наистина е удобен. Ние го пратихме да покара няколко седмици с шлема. Първоначално каза, че се чувствал леко клаустрофобично, но впоследствие повярва. Скоро след това си купи един (с цвят, който го удовлетворяваше) и оттогава си язди с него – същия модел и тип.
Впечатленията на мотористите потвърждават няколко неща. Първо, отново става ясно, че всеки може да си намери подходяща каска, ако инвестира време да опита не една и две, но най-често това няма да бъде евтин модел. Потвърджава се, че шлемовете обикновено са найудобни, въпреки, че някои мотористи намират по-удобни някои модели от каските с отворени лица.(Не познаваме човек, коойто да подходи към ситуацията непредубедено и възможността да опита доста каски и тогава да каже дали плитка (половинка) каска е по-удобна за дълъг път.) Залисва се чувството, че много мотористи, дори такива с опит, просто са нямали достатъчно възможности да опитат достатъчно каски  за да открият такава, която им пасва. Може да се наложи да направите няколко търговеца, за да намерите гразмера, модела и марката, в която главата ви да се чувства удобно. Също така се потвърди, че добре познатите марки най-вероятно ще са най-комфортни.
Публикувано изображение
Тази Lazer Century каска показва няколко елемента, които се включват за да се направи една каска удобна. Меко-гъбестия пълнеж и начинът, по който той успокоява главата и ушите е жизнено важен. Проветряването играе значителна роля, а екстри като  плака за брадичката, намаляваща шума от вятъра, могат също да помогнат

От големия опит, който имам сравнявайки каски, марката шлемове, който най-добре пасва на най-голям брой хора, е Arai. Компанията прави няколко модела с различни форми, които подхождат на различни глави. Също така се предлагат няколко взаимозаменяеми подбрадници за различните модели, така че да пасват на различни типове брадички. Почти толкова популярна е и Shoei (която на мен лично ми пасва по-добре от кой да е Arai или друга марка). Другите марки, които също пасват идеално на мои приятели са AGV, Nolan, FM, HJC и Bieffe. Тка или иначе пазарът на каски не е малък. Моделите постоянно се променят и подобряват. Новата версия на каска, която е била неудобна преди, може да ви пасне идеално с новата си форма. А може да стане и обратното. Например аз много харесвах Shoei RF-200, но RF-700 е стъпка назад по отношение на комфорта. Текущото поколение, RF-900, обаче ми пасва по-добре и от предишните две. Други производители, за които се смяташе, че правят евтини каски, са положили усилия и сега правят много добри модели в техните най-добри линии. Пазарът се променя и марките, които са били най-удобни преди време, вече може да са позагубили пазарни позиции, докато тези, на които не си обръщал внимание преди 5 години, да са излезли с едни гърди напред.
Основните фактори, които правят една каска удобна, са голямо количество пълнеж за удобство (меката пореста гъбоподобна пяна, която се докосва до главата ви), добро уплътнение около ушите (не върху ушите), ролка за врата, която попада в основата на главата, и липсата стърчащи и убиващи елементи в каската (най-често причинени от заключващия механизъм на визьора или ремъка).
Публикувано изображение
Напоследък се увеличават уникалните и смислени детайли, които се предлагат към каските. Този Schuberth Concept има малко отделение за първа помощ и инструкции за махане на каската (което може да е важно в отваряща се каска, с нейната заключваща се лицева част).

Каска, която ви пасва добре, би трябвало да се поставя трудно заради пенестите компоненти, които изолират шума от вятъра, и които трябва да са по-малки вътре каската. Ако поставянето на каската е твърде лесно и без съпротивлението на подобни елементи, то е твърде вероятно тя да е шумна. Малко по-тясна е по-добре отколкото ако е свободна, тъй като вътрешната част ще улегне и сбие леко, напасвайки се по главата ви.
Когато купувате каска, не я слгаяйте на главата си за да я свалите веднага след това. Поставете я и я позиционирайте правилно (което означава да използвате горната част на отвора за очи или лице, като малък сенник срещу слънцето). Каската трябва да остава на място, дори и без да я закопчавате. След това закопчейте ремъка и оставете каската на главата си за известно време. 15 или 20 минути е добър тест. Позволете й да улегне. Не трябва да има места с напрежения. Те обикновено се появяват около слепоочията, над ушите или челото. Каската трябва да оказва равномерно напрежение навсякъде, без твърди места. Ушите ви не трябва да са притиснати, но ако ги чувствате уплътнени и звуците малко заглъхнали – това е добре. Това ще блокира звука на вятъра, което ще ви предпази и всъщност ще подобри чуваемостта на други, по-важни звуци.
Едно от предимствата да познавате търговец на мото-аксесоари е, че той може да ви позволи да покарате с каската, която смятате да купите. Ако имате такава възможност – възползвайте се. В противен случай попитайте дали можете да върнете каската след половин или един час срещу по-голямата част от сумата. Тест с езда може да ви разкрие много неща за шум или напрежение при скорости, как звукът на двигателя влиза в каската и други под. Някои каски може да са по-шумни ако сте зад ветропредпазителя или пък да имат други проблеми, които да се появяват само при каране. Arai Renegade, една от популярните каски сред екипа на Motorcycle Cruiser, ми пасна много добре при пробата и изглеждаше да ми стане любима. Когато обаче покарах с нея, имаше някаква въздушна обтекаемост и шум, които леко ме притесняваха. Другите хора обаче нямаха подобен проблем, което означаваше, че има проблем само с моята глава, но подобен тест би ми дало парченце информация, ако смятах да я купувам.
Дали теглото на каската има значение? Тежката каска не изглежда да има повече недостатъци по отношение на безопасността (и може да има дори предимства, ако по-голямото тегло идва от повече абсорбиращ ESP пълнеж). Може би, защото винаги съм носил тежки каски, теглото никога не ми е правило впечатление. Дори каските като на прасенцето Порки, които пробвахме преди години, не ми изглеждаха тежки (обаче може би всичко идваше от останалите недостатъци, които имаха). Забелязал съм, че тежките каски предполагат по-голяма стабилност на мотори, чиито ветроупорни стъкла създава люлеене и клатене. За тези, които искат леки каски, съществуват няколко изненадващо леки модела, дори шлемове, но аз мисля, че теглото е по-маловажен фактор от няколко други.
Публикувано изображение
Тази DOT лепенка е добра осигуровка, че каската ще осигурява добра защита, когато имате нужда от нея. Сертификата на Snell включва и допълнителни тестове, включително и за качество.

Можете да чуете някой да казва, че тежките каски (или че дори всички каски) могат да предизвикат травми на врата. Това не е истина. Всъщност е вярно точно обратното. Мотористи с каска получават по-малко наранявания в областта на врата.
Преди да си изберете каска, пробвайте много модели и марки. Ако една марка изглежда удобна, опитайте други модели от същия клас с подобна форма, но с малко по-различен интериор.

Следва продължение....

scooterhouse.net

#2 Guest_vlado_zone_*

Guest_vlado_zone_*
 • Guests

Публикувано 23 юли 2005 - 01:26

А ето и продължението.

5. Обхват
Това определено е случая, в който повече означава по-добре. Отворени каски предоставят по-добър обхват от плитки (или половинки) каски, а шлемът предоставя по-добра защита от тази на отворените каски.

Публикувано изображение
Шлемове, като този Arai, предлагат максимална защита, аи имат и други предимства, като интегрирана защита на очите.

Последните изследвания (Януари 2003) показват, че за мотористи с лицеви наранявания е 3 пъти по-вероятно да имат и мозъчни травми, а за тези с лицеви фрактури е 6.5 пъти по-вероятно да имат мозъчни травми в сравнение с тези с лицеви наранявания. ?зследването е проведено от UCLA, Калифорния, начело с д-р Джес Краус. Наблюдавани са 5790 моториста наранени в катастрофи и е докладвано, че 1 от 4 е имал наранявания по лицето и 411 са имали лицеви фрактури. Това е добър повод да си вземете каска с възможно най-голям обхват.
Търсете каска, която не само предлага по-голям обхват, а и такава на която ESP пълнежът обхваща повече места вътре, защото все пак пяната е тази, която абсорбира енергия. Някои каски покриват само минималните задължителни места с ESP. Други запълват цялата каска с пяна. ESP трябва да стига и до предпазителя на брадичката, ако има такъв.
Някъде между шлемовете и отворените отпред каски са отварящите се каски, наречени още модулиращи се, които предлагат предимствата и на двата типа.
Дали с покритието върху лицето има разлика? Ами представете си как блъскате кола отзад, с челюста напред; припоменете си къде свършва челюстната кост и къде ще отиде, ако се натисне силно към главата ви?

6. Визьор
Ако си купувате каска, която има визьор, той вероятно ще има някаква щампована информация за сертификацията, каквато имат всички качествени визьори, на които сме попадали. Стандартите имащи отношение по случая са VESC-8 and ANSI Z-87. Snell сертифицирани каски трябва да отговарят и на Snell стандартите за визьори. Визьорът трябва да обхваща всички краища на каската, които са пред лицето, да се разботи лесно с него и да остава отворен, когато се вдигне. Когато избирате каска, затворете визьора и проверете за места с оптически изкривявания (там правите линии ще се изкривят). Ако забележите такива изкривявания по нормалния път на погледа, май ще е по-добре да си търсите друга каска. ?зкривяванията са рядкост в наши дни, но могат да бъдат много дразнещи и уморяващи на дълги преходи. За нещастие качествените визьори станаха доста скъпи, обаче добрите новини са, че те устойчиви на драскане и са много по-дълготрайни. Във всички случаи, визьорът трябва да е устойчив на драскане. Повечето от тях предлагат UV защита. Най-добрите механизми са предвидени да оставят визьора леко отворен за да не се запотява и да се сменят без инструменти. Мога много бързо да си сменя визьорите на моята Shoei RF900 без дори да свалям каската от главата си. Единичен шарнирен болт, който беше стандарт, вече е остаряла концепция и доста неудобен, както и е много вероятно да се счупи или поддаде.
Публикувано изображение
Oтворени каски, като тази KBC,предлагат добра защита, но не покриват лицето, което прави моториста по-неклаустрофоби-чен, но по-изложен.  ?ма и вентилация.

Допълнителен визьор (потъмнен, към допълнение на стандартния бял) е добра екстра. А бихте могли и да си купите такъв, ако не е включен в комплекта. ? питайте за възможност за доставка на визьори.

7. Приспособления за удобство
Втори визьор или механизъм за бърза смяна на визьорите на най-добрите подобни екстри. Калъф за каската е полезен, като някои от тях дори позволяват да ги използвате за пренасяне на втората каска на мотора, но вие можете да си купите и от друго място подобен аксесоар.
Публикувано изображение
Механизма на Shoei за бъза смяна визьорите позволява бързи и прости замени. А уникалната разцветка Troy Lee значително увеличава цената

Някои каски имат екстри, които да ви помагат при закопчаването на ремъка или да закопчават края на ремъка, предпазвайки го от пърхане, което може да мъде много дразнещо. Ако законите изискват каската да има отражател, то такъв трябва да е включен в комплекта. Множество други аксесоари, като предпазител за устата, могат да направят каската по-удобна. ? както е в случая с дългоносите, които си купуват каски с подобна екстра, ако тя се окаже неудобна трябва да има възможност за премахването й. Вътрешната обвивка, която може да се премахне и изпере, е добра екстра, особено ако живеете във влажен климат.
Една не толкова очевидна екстра, която се научихме да оценяме, е Ноланското покритие против надраскване. Виждали сме каски Nolan, които падат от 5 метра върху циментов под без да има и драскотина върху тях. А една, която тествахме специално в лаборатория получи малки драскотинки след множество “тестови” изпускания. Другите каски в сравнението показаха някакви дефекти, за разлика от Nolan-а.

8. Екстри за комфорт
Вентилацията е от първостепенно значение тук. Другите мотористи биха я поставили алко по-нагоре в списъка, обаче аз не правя голяма разлика между вентилирана и невентилирана каска. Основното предимство на вентилираните каски е по-малката вероятност да ви се замъглява визьора. Въпреки това за хората, които могат да направят разликата, това е важно предимство в горещо време.
Публикувано изображение
Вентилацията идва с различни места и конфигурации. Вентилация на върха ще охлади скалпа ви, докато вентилация отпред ще изчисти визьора от замъгляване и ще охлади лицето ви.

Вентилираните каски обаче имат и недостатъци. Заради изпъкналостите и дупките са особено податливи ако каската се изпусне или трие в  стенаа, докато я носите. Тъй като те нарушават потока на вятъра, е много вероятно да докарват допълнителен шум от вятъра. Някои каски с вентилиращи дупки на върха на каската прихващат въздуха в създадената от ветроупорното стъкло турбуленция. С една каска без дупки за вентилация не забелязах подобна турбулентност, но по-късно това стана проблем, когато носех подобна каска, но вентилирана.
Други екстри за удобство могат да търсят са подплътени ремъци и различни, взаимозаменяеми формички на вътрешния пълнеж, които да подхождат на формата на главата ви.

9. Външен вид
Съществува стряскащо голямо разнообразие от шарки за каските в наши дни, но вие трябва да платите повече за тях. ? колкото са по-сложни шарките, толкова по-скъпо ще ви струват. Ако търговец ви покаже каска със сложни графики и спомене умопомрачителна цена, попитайте колко струва с един цвят. Разликата обикновено е значителна.
Публикувано изображение
Оранжевата Shoei RF900 на автора е трудно да бъде пропусната през деня, което той оценя високо.

Преди да си изберете предпочитаното черно, помислете върху по-светлите цветове. Shoei RF900, която аз нося в 97.5% от времето е оцветена в ярко оранжево. Когато започнах да нося подобни цветове, останах удивен колко много шофьори разбрираха за моето присъствие на пътя. С годините опитвах различни искрящи цветове, модулатори на фаровете и светли костюми и акета. Нищшо нямаше по-добър ефект от моето оранжево. Ако оранжевото е твърде привличащо вниманието за вас, предполагам, че другите подобни цветове ще иат подобен ефект. Фруоресцентните цветове са добри, но ярко жълто, червено или бяло ще се по-отличаващи се от черно или друг тъмен цвят. Въпреки, че нямам научни доказателства за да подкрепя моето вярване, убеден съм, че едноцветните аксесоари са по-забележими от всякакви други графики, щампи и райета. Ако шахматно разположени квадрати могат да привлекат повече внимание ако са на голяма площ, то каската е твърде малка за подобни манипулации.
Ако искате цветове, които да подхождат на мотора ви, имате няколко опции. В някои случаи производителя на мотора ви ще предложи каски с пподходящо оцветяване. Разровете се из сайта му или каталог за аксесоари за да видите предложенията. Понякога обаче тези аксесоари се предлагат само година или две, след като новата цветова гама бъде въведена. Някои производители на каски също така съзнателно оцветяват каските си различно всяка година, тъй че да подхождат на популярните модели на моторите. Ако планирате да си оцветите каската самостоятелно само в един цвят, то бялото е като, че ли най-добрия избор.

10. Цена
Много вероятно е, че каската която ви пасва най-добре, има най-много екстри и ви е най-удобна, да струва много повече от най-евтиния модел, който сте опитвали. Ако най-евтината каска, която сте пробвали, ви става толкова добре колкото и скъп модел, и е DOT-сертифицирана – не се колебайте и я купете. Защитата ще бъде подобна.
Ако обаче сте шокирани от цената на каската, която ви пасва най-добре, тогава има няколко неща, които могат да намалят цената. Първо, прочетете отново нещата по-горе за шарките и цената. Второ, Може би има подобен модел със същото качество, но с по-малко дрънкулки. Модел с по-малка вентилация може да струва в значително по-евтино.
Да, вие можете да си я поръчате по пощата, но ако търговецът е направил усилия да ви угоди и да намери каска, то вие сте в негласен договор да си купита каска от него, ако той може да ви достави търсеното от вас. Този търговец си плаща за да има набор от каски и да ви помогне да намерите каквото искате. Ако цената е недостижима за вас, то питайте дали има възможност за договорки. ? не си мислете, че вашият търговец няма да забележи ако сте пробвали каски при него, и следващата седмица се появите със каска от същия тип, която сте купили от другаде. Това, като че ли е оплакване номер 1 от всички търговци за клиентите им. Аз подозирам, че подобни клиенти, ще платят по-късно за това им “своеволие”.
Намирането на подходящата каска може да бъде по времеотнемащо от намирането на правилния мотор, но улията могат да бъдат възнаградени многократно.

------------------
по материали от чуждестранни печат.

#3 Aprilii4o

Aprilii4o

  СУПЕР ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPipPip
 • 4469 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 23 юли 2005 - 20:32

Бравосс...още една полезна тема!  ;D ;)/> Хаха ето,че имало начин да постнеш толкова дълга тема ;)/> ;D
Публикувано изображение
Публикувано изображение
[move]"Карай си джета дай-дай..Пръскай гаджета дай-дай,вози ги прави...

#4 VFTI

VFTI

  СУПЕР ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPipPip
 • 4671 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 25 юли 2005 - 18:46

Признавам си че не го прочетох ама  :o/> :o/> :o/> ако сега ми трябваше каска щях да прочета обширно какво пише :P/>

#5 Guest_vlado_zone_*

Guest_vlado_zone_*
 • Guests

Публикувано 25 юли 2005 - 21:44

Верно че е доста дългичко, но все пак е много полезно гокато става въпрос за сигурноста на живота ти. Едвали ако идеш в магазин ще започнеш едно по едно да проверяваш, но ако стане нещо (недай си боже) това ще ти е от голяма полза.
Замисли се ???

#6 Aprilii4o

Aprilii4o

  СУПЕР ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPipPip
 • 4469 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 25 юли 2005 - 22:04

Цитат

Верно че е доста дългичко, но все пак е много полезно гокато става въпрос за сигурноста на живота ти. Едвали ако идеш в магазин ще започнеш едно по едно да проверяваш, но ако стане нещо (недай си боже) това ще ти е от голяма полза.
Замисли се ???
Чесно да ти кажа,като си купувам каска ще си сваля темата на телефона и ще проверявам всичко до последно! ;D ;)/> Като знам,че това ще ми предпази главата...бих се замислил дали няма да проверявам когато му е времето ;)/> ;D
Публикувано изображение
Публикувано изображение
[move]"Карай си джета дай-дай..Пръскай гаджета дай-дай,вози ги прави...

#7 ™M@®©H™

™M@®©H™

  СУПЕР ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPipPip
 • 9943 Мнения:

Публикувано 25 юли 2005 - 22:12

много полезна тема
Публикувано изображение

#8 VFTI

VFTI

  СУПЕР ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPipPip
 • 4671 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 25 юли 2005 - 23:22

Цитат

Цитат

Признавам си че не го прочетох ама  :o/> :o/> :o/> ако сега ми трябваше каска щях да прочета обширно какво пише :P/>
Прочети го за обща култура и за да знаеш коя каска е добра и коя е пълен боклук ;)/> :-\


споко това го зная доста отдавна ;)/> ;)/>

#9 master_kik

master_kik

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 22 Мнения:
 • МестонахождениеSTZ

Публикувано 29 юли 2005 - 02:47

Браво !!!  :D/> Много яка тема.

Когато си купувам нова каска ще знам коя ще ме предпази най много.  :)/>

#10

 • Guests

Публикувано 10 август 2005 - 14:17

Браво!Много полезно. ;)/>

#11 L@ChK0

L@ChK0

  НАЧ?НАЕЩ

 • Активни
 • PipPip
 • 624 Мнения:
 • МестонахождениеRadomir city

Публикувано 07 февруари 2006 - 21:40

много полезно инфо 10Х

#12 Jeffn

Jeffn

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 11 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 19 април 2006 - 23:30

Браво хубава тема и много добра информация  :)/>

#13 Jeffn

Jeffn

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 11 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 03 май 2006 - 19:57

Та по темата.Случайно като си ровех из интернет попаднах на един сайт, от който най-вероятно и vlado_zone e измъкнал текста за каските или не.Но това не е важното, хубаво че се е постарал и го имаи тук.По-важното, е че има и продължение особено за тези, които мислят, че може и без каска.Абе просто не е здравословно без нея.Ето и продължението:
http://bikerz.netiss...topic.php?t=746

#14 Jeffn

Jeffn

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 11 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 03 май 2006 - 20:21

Ето и още малко за заинтересованите:

http://motorcyclisto..._helmet_review/

http://motorcyclisto...m/gearbox/hatz/

http://motorcycle-ac...cle-helmet.html

Абе все пак можеш да си позволиш 130лв за Airoh speed fire out, caberg(малко повечко) или нещо подобно в никакъв случай не казвам, че са много добри, но и ние караме скутери.Не вдигаме 150-180км/ч  :)/>

Важното е да не правиш компромис с здравето си и може би с живота си :!:

#15 Jeffn

Jeffn

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 11 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 03 май 2006 - 21:30

Бих искал да добавя още нещо, т.е. това което са написали в сайта, който ще дам.Малко е гадничко в началото, НО ТОВА Е РЕАЛНО и е добре всеки каращ мотор да го прочете, това се отнася и закаращите скутер независино, че развиват по-малка скорост.Основната идея е да се ПРЕДПАЗ?М доколкото можем, освен че е гъзарийка и удоволствие да се кара мотор 8)

http://bikerz.netiss...opic.php?t=1362

#16 katana-ta

katana-ta

  СУПЕР ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • PipPipPipPip
 • 3622 Мнения:
 • МестонахождениеПловдив

Публикувано 17 март 2007 - 08:58

Цитат

airoh  ::)/>
Точно за тази марка ставаше въпрос!Много ти благодаря.Не беше скъпа-140 лева и се замислям в ?талия ако не си намеря нещо по-добро като се върна да си купя тази.Питах момичето от какъв материал е направена-изглежда не знаеше и ми каза,че не е от карбон(което е ясно при тази цена),визиора е с такава повърхност против надраскване абе на пръв оглед ми се видя хубава каската.Някой по-разбиращ може ли да даде мнение за тази марка ::)/> :)/>

Сега видях същата каска ето линк- http://bobimx.com/pr...ts/?ID=231#pic0
Scoot-наказанието да бъдеш първи...отзад-напред :ulqlq

#17

 • Guests

Публикувано 27 март 2007 - 18:02

Еее супер от голяма полза ми беше...Сега като ходя за каска, понеже моята е стара и няма сетрификати за по-добра сигурност, ще пробвам повечко модели и ще имам впредвид всичко което си написал :P/>

#18 iavor

iavor

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 443 Мнения:
 • МестонахождениеSofia/Vraca

Публикувано 14 май 2007 - 20:34

Браво-евала за тази тема!

#19 XALIGAR

XALIGAR

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 77 Мнения:
 • Телефонен номер:0897878297
 • МестонахождениеBulgaria
 • Скутер:Honda Forza : Piaggio X9

Публикувано 15 юни 2007 - 10:53

наистина хубава тема и полезна  преди 10-тина дни мислех да си взимам каска  нова   , но се отказах сега вече знам какво да турся. а априте неса толкова проблем за мен  мога да си позволя до 20 лжж да дам .
Скороста е тръпка , бензина е кръв, живота е разумно каране.

#20 Jeffn

Jeffn

  НОВ ПОТРЕБ?ТЕЛ

 • Активни
 • Pip
 • 11 Мнения:
 • МестонахождениеСофия

Публикувано 29 декември 2007 - 13:56

Когато човек падне и си удари главата, лоши неща се случват на мозъка, и за това носим каски. Каската се състои от Две главни части, външна черупка и вътрешна обвивка. Вътрешната обвивка е направена от EPS (expanded polystyrene) или нещо като стереопор и поема енергията на удара. Външаната обвивка има няколко предназначения. Първо, предпазва от остри предмети които биха пробили "стереопора" без проблеми. Второ, предпазва вътрешната обвивка от охлузвания, и трето дава готина повърхност за рисуване. Всички отделят специално внимание на черупката, карбон, кевлар, титан, а всъщност нещото което ти спасява живота е "стереопора". Когато паднете и си ударите каската в някой бордюр, черупката спира внезапно, главата ви вътре обаче продължава да се движи (според Нютон), а задачата на EPS-а е тя да достигне покой без поражения, смачвайки се и поемайки енергията. Готиното на EPS-а е че се "смачква" с предсказуема скорост и генерирайки съвсем малко топлина. Тъй като никой не иска грамаданска каска, "стереопорния" слой трябва да е по-твърд, но все пак да предава колкото се може по малко G-сили на мозъка ви. За неразбралите - колкото по малко G-та на мозъка при падане, толкова по малък шанса да си контузите мозъка. ? точно за това са стандартите, да кажат при каква скорост, колко G-та се допускат и за колко време.
Snell теста позволява 300 G-та за 2 милисекунди, а DOT теста позволява 250 G-та за същото време, което значи че ако паднеш с висока скорост Snell-каска е по вероятно да ти спаси живота, обаче ако паднеш с ниска скорост и имаш Snell-каска ще изпиташ по голямо сътресение, отколкото със DOT-каска.

Работата е там, че когато човек падне със висока скорост (над 150км/ч), си удря доста повече работи ...досега не е имало случай някой да е умрял защото е паднал с висока скорост само заради контузии на главата. Статистиките сочат че 1% от катастрофите стават при такава голяма скорост и обикновено целите мотористи са потрошени и каската им е последния проблем.
Всеки сам си преценява, но моят съвет е: DOT-каска е най-разумния избор, по-евтина, по мека при падане, последните данни показват че е по добрия стандарт. Ако ходите да карате на писта, или карате като идиот по пътищата (или и двете) си вземете Snell-каска за всеки случай. Дори и при ниска скорост да паднете, ако сте млад и здрав най вероятно ще преживеете сътресението без проблеми...ъъъ аз имам Snell-каска. За Бога, обаче носете каска, дори и най-евтината съвременна каска би ви спасила живота при 90% от катастрофите които вероятно може да претърпите.Захвърлете всяка каска която е по стара от 3-4 години, EPS-а се втвърдява с времето и по хубаво си сложете някоя кофа на главата.

Ако на някой му се струват много тези G-та , само си помислете колко тежи мозъка, и при 50км/ч да кажем, трябва да достигне покой за 2-3мм, превете сметка.
Благодарение на  PAKETA_1   http://bikerz.netiss...topic.php?t=746
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни