Здравейте уважаеми съфорумци!
От 25 години имам категория "А", доста мотоциклети съм карал,но опита ми със скутерите е минимален.
Сега поостарях,поулегнах и реших да си купя скутер.
Скутера ще го ползвам по около два месеца в годината,през времето,когато съм на почивка в малко черноморско градче т.е.селско и междуселско до съседните курорти за разходки.
Бих искал скутера задължително да е 4-ри тактов и 250 или 400 cc. Тук трябва да спомена,че на тежина съм 140 литра ако кача и детето ставаме над 200 ( срам ме е,но е факт). ?скам да задам въпроса колко кубиков и мощен е подходящ за мен?
На външен вид ми харесват така наречените макси скутери като Suzuki Burgmann 250,400 cc. и Honda Silver Wing 400 или 600 cc.
Yamaha T-max и Majesty също много ми харесват,но са по-скъпички и леко надхвърлят бюджета.
Макси скутерите са по-големички като размер и повече ще подхождат на габаритите ми,повечето имат нещо като облегалка на задното място и т.н.
Правилно ли съм се насочил?
Скутера ще го купя от Германия,решил съм да отделя до 2000 евро и се вмествам в такива скутери между 10 и 20 годишни.
Друг важен въпрос е до какъв пробег си заслужава да купя такъв,така че да не му правя още първата година ремонт?Т.е.на какъв пробег се прави ремонт на подобни скутери,разбира се ако са правилно поддържани и експлоатирани?
Ще ви бъда благодарен ако ме насочите в това,избора ми правилен ли е за нуждите ми,да ми посочите други подобни марки и модели и всичко останало,за което се сетите.
Поздрави от мен с най-добри пожелания за всичко най-добро и най-вече здраве!

Какъв скутер е подходящ за мен?
Va.Vasilev
, сеп 06 2022 15:20
06 септември 2022 - 15:20

07 септември 2022 - 20:27
Няма ли кой да помогне с мнение?
07 септември 2022 - 22:52
Здравей. Ще споделя моето мнение.
Винаги най-голямата кубатура! В началото все ти се струва, че и 250 куб. са достатъчни, но с времето всеки двигател започва да "малее".
Относно ресурсът на скутерите - на повечето, с големи кубатури (300+) ресурсът е над 100 000 км.
Със скутер 500 куб. може да се пътува спокойно на много дълги разстояния. ? с 300 и с 400 става, но при 500 двигателят работи на по-ниски обороти и е по-комфортно.
Само инжекцион! Никакви карбуратори!
Гледай да има Оригинален куфар. Много е удобно.
Голяма предна "слюда" е много удобно нещо, особено ако си по-кротък. При по неспокойните темпераменти, леко дразни, защото пречи на усещането, че си на мотор.
Само утвърдени марки (Yamaha, Honda, Piaggio, Kymco) Никакви изгъзици, екзотики, китайки. Ама той бил китайски, но с японски двигател - не ги слушай тия басни.
Колкото по нов, по-добре.
Редовна смяна на масла и ремъци, ролки, гуми и прочее.
?збери си скутер със сърцето -ДА ТЕ ГРАБНЕ
Успех. Пиши как вървят нещата. Ще помагаме
Винаги най-голямата кубатура! В началото все ти се струва, че и 250 куб. са достатъчни, но с времето всеки двигател започва да "малее".
Относно ресурсът на скутерите - на повечето, с големи кубатури (300+) ресурсът е над 100 000 км.
Със скутер 500 куб. може да се пътува спокойно на много дълги разстояния. ? с 300 и с 400 става, но при 500 двигателят работи на по-ниски обороти и е по-комфортно.
Само инжекцион! Никакви карбуратори!
Гледай да има Оригинален куфар. Много е удобно.
Голяма предна "слюда" е много удобно нещо, особено ако си по-кротък. При по неспокойните темпераменти, леко дразни, защото пречи на усещането, че си на мотор.
Само утвърдени марки (Yamaha, Honda, Piaggio, Kymco) Никакви изгъзици, екзотики, китайки. Ама той бил китайски, но с японски двигател - не ги слушай тия басни.
Колкото по нов, по-добре.
Редовна смяна на масла и ремъци, ролки, гуми и прочее.
?збери си скутер със сърцето -ДА ТЕ ГРАБНЕ
Успех. Пиши как вървят нещата. Ще помагаме
07 септември 2022 - 23:05
Благодаря много за компетентното и грамотно написано мнение!
Ще имам предвид всичко написано от теб при избора и покупката.
Може би ще се породят и още въпроси,които ще задам в последствие в темата.
Поздрави от мен!
Ще имам предвид всичко написано от теб при избора и покупката.
Може би ще се породят и още въпроси,които ще задам в последствие в темата.
Поздрави от мен!
08 септември 2022 - 22:32
Забравих да напиша да внимаваш с външния вид на скутера. По незнайни причини, цените на спойлерите са фантастични. ? трудно се намират!
Съветвам те, бъдещият ти скутер да е с перфектни пластмаси/спойлери. Не се лъжи, че ако е нещо е спукано, еле пък да липсва, и ти впоследствие ще си набавиш/оправиш. Разни мисли от сорта на: - Абе, тука е спукано, но какво от това, ще си го оправя, да не ти бъдат водещи. Цените на нови са невероятни. ?мам Бевърли 500, и по спомен, челната пластмаса струва около 400 евро (вярно, оригинална).
Гледай всичко да е ОК. Собственика да не е някой мърляч, че ще береш после ядове...
Успех
Съветвам те, бъдещият ти скутер да е с перфектни пластмаси/спойлери. Не се лъжи, че ако е нещо е спукано, еле пък да липсва, и ти впоследствие ще си набавиш/оправиш. Разни мисли от сорта на: - Абе, тука е спукано, но какво от това, ще си го оправя, да не ти бъдат водещи. Цените на нови са невероятни. ?мам Бевърли 500, и по спомен, челната пластмаса струва около 400 евро (вярно, оригинална).
Гледай всичко да е ОК. Собственика да не е някой мърляч, че ще береш после ядове...
Успех
09 септември 2022 - 10:53
Благодаря още веднъж!
А защо да не е с карбуратор,а само инжекцион?
Със сигурност няма да купя карбураторен,но все пак да знам и Вашето мнение.
А защо да не е с карбуратор,а само инжекцион?
Със сигурност няма да купя карбураторен,но все пак да знам и Вашето мнение.
10 септември 2022 - 22:09
Само инжекцион, защото няма да имаш никакви проблеми. Харчи по-малко. Няма поддръжка, не мени оборотите, пали веднага, само си знае всичко. ?нжекционната система е много опростена. ?маш помпа, дюза и евентуално ламбда сонда. Частите са дълговечни и много надежни. Много рядко се разваля помпата. Тайванските помпи-заместители не са скъпи.
А ако карбураторът почне с проблемите - оправяне няма. Поне моят опит е такъв.
?мам ендуро с карбуратор, но просто там нямам избор. Но скутер с карбуратор не бих купил. Мое мнение...
А ако карбураторът почне с проблемите - оправяне няма. Поне моят опит е такъв.
?мам ендуро с карбуратор, но просто там нямам избор. Но скутер с карбуратор не бих купил. Мое мнение...
17 септември 2022 - 14:26
Стори ми се че назовахте междуградски пътища. Никой скутер не понася разбит път. Още повече с товар 140+ килограма. Много са ниски отдолу и се удрят. Моят е с просвет около 8 см. и дори с моите 106 кг. често чука корема. В мануалите съм чел около 150 кг товароносимост за повечето двуколесни машини- имайте предвид и това.....