Здравейте, карам априлия аресифе/ атлантик и вече съм му навъртял поне 6000км. Според предишния собственик ремъка е сменен 500-600км преди продажбата, така че може да ги броим около 7000км. ? въпросът ми е - на колко км е нормално да се смени ремъка на макси скутерите/ разбира се, ако моят минава за макси/. Миналата година се пробвах да го отворя, но нещо не се получи, не можах да развия гайката и се отказах. Затова питам дали има някакви ориентировъчни км на които е нормално да се смени. За възраст е около 3 годишен ремъка- ако се вярва на предишния собственик
Благодаря предварително за отговорите

Смяна на ремък
valentin1
, апр 22 2023 12:15
22 април 2023 - 12:15

24 април 2023 - 17:08
?ма специален уред с който контрираш вариатора или по лесен вариант ударен пистолет за гайката.
Отвърташ сваляш и гледаш ако се напукал / виждат се конци отстрани е за смяна.
( Докато си там прегледай и ролките да не са станали квадратни и водачите да не са се изтъркали.)
Отвърташ сваляш и гледаш ако се напукал / виждат се конци отстрани е за смяна.
( Докато си там прегледай и ролките да не са станали квадратни и водачите да не са се изтъркали.)
26 април 2023 - 12:39
?мам скутер със същия двигател и поне при мен изкарват по-повече от 30 000 км без да се разбридат. Мисля, че някъде четох, че на 15000 го дават за смяна, но не съм сигурен. Без уред за блокиране на вариатора няма да можеш да го смениш. Гайката ще я отвиеш, но после как ще я стегнеш? Тя се стяга с динамометричен ключ на много големи килограми. ?наче рискуваш да ти се развие и ще стане страшна беля.
17 май 2023 - 09:33
На Бъргман 400 пише 24000. Ходят и по 30 000.
19 май 2023 - 10:18
Аз имам Ямаха и в книжката пише за смяна на ремъка през 20000 км. Но както човека по-горе ти е писал ако сменяш ремъка аз бих сменил и ролките и водачите, не са толкова скъпи а така и така си го отворил защо да използваш случая?